Keresés ebben a blogban

2011. jan. 8.

Lucerna csíra

 Mit érdemes tudni a lucerna csíráról?

A lucerna, noha magja legkisebb a hüvelyesek között, tápérték szempontjából a legelső a csírák tekintetében, mivel nagyon igényes, kényes növény, gyökerei akár 30 méterre is kiterjedhetnek a földben, hogy hozzájussanak a legmegfelelőbb ásványi anyagokhoz, és más tápanyagokhoz. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, fehérjében, és minden esszenciális aminosav megtalálható benne, mérgeket semlegesítő és kihajtó hatása minden más meg vizsgált ételét felülmúlja. Kiderült, hogy növeli a szervezet betegségekkel szembeni ellenálló képességét, főként a gyulladásos megbetegedésektől, pl. az ízületi gyulladásoktól véd.. Segít megelőzni a kifáradást, a szervezet kimerülését, és beállítja az optimális kalcium-foszfor arányt (2:1) a szervezetben. A lucerna csírában megtalálható szaponin nevű vegyület az érfalakról lekaparja, és feloldja a lerakódásokat. Megelőzhető ezért vele a komoly érszűkület. Csökkenti a vércukorszintet, mert tisztítja a hasnyálmirigyet. Gyomorfekélynél azért tud segíteni, mert egy finom bevonatot képez a gyomor nyálkahártyáján. Ezáltal meg is védi. Serkenti a tejtermelődést szoptatós édesanyáknál. A benne lévő növényi hormonok miatt kiváló ösztrogén hatása van, amely például segíthet a mellrák megelőzésében. B12 vitamint tartalmaz, mely gyógyítja a vérszegénységet. Magas K-vitamin tartalma miatt megelőzi a vérrögök kialakulását. Csökkenti a fokozott havi vérzést. L-borostyánkősavat tartalmaz, amely felelős a kötőszövetek rugalmasságáért. Magas a Ca-tartalma, így érdemes fogyasztani a csontritkulás megelőzésére. Oldja a lerakódott húgysavat a szervezetben. A legszélesebb spektrummal rendelkezik minden eddig ismert tápanyag-koncentrátumba. A fogyókúrázók egyik őrangyala, de hólyag- és veseelégtelenség, idegrendszeri problémák, hajhullás és asztma, légzőszervi problémák, csont- és fogproblémák esetén is érdemes beépíteni az étrendbe. A kis növényke sokáig eláll a dobozban, ha van helye. Képes három hét múlva is megmutatni erejét, természetesen, ha hűtve és jól tároljuk. Növekednek, összekapaszkodnak, zöldülnek. Ilyenkor a több klorofilltartalom teszi még értékesebbé.
Forrás: http://antalvali.com/csiraztatas/a_csirakrol_reszletesen


Csíráztatás menete:

Először is venni kell egy csíráztató tálat. Az enyém két emeletes, tehát egyszerre kétféle magot tudok csíráztatni. Eleinte két bögrébe, de mostanában csak két megüresedett joghurtos dobozban beáztatok 1-1 ek. magot. Kb. 1-1,5 napig áztatom a magokat, szépen megszívják magukat vízzel. Majd átmosom őket és a csíráztató tál 1-1 tálcájára teszem őket. Minden reggel és este meg kell "fürdetni" a magokat. Különben fehér penész szerűség jelenik meg rajtuk. Bocsánat nem vagyok szakértő, de a penészez hasonlít a legjobban, de ez igazából nem AZ! Szóval, ha gondosan ápolod 4-5 nap múlva eheted is a finom csírákat. Szerintem nem kell sok időt rájuk fordítani naponta, mégis növekednek. Ja fényes, de nem napsütötte helyet kedvelnek, kell nekik a fény, hogy szép zöldek legyenek. Tényleg növekednek a hűtőben. Egy hét után hosszabbak lesznek és csak nőnek, amíg el nem fogynak. Nálunk a lucerna csíra az egyik kedvenc a családban. Olyannyira sikerült rászoktatnom a családom ezekre a kis növényekre, hogy már ők rendelik meg maguknak, hogy a következő héten milyet szeretnének enni. Az íze pedig engem leginkább a nyers zöldborsóra emlékeztet.


Ha a legfelső érvek nem lennének elegendők ahhoz, hogy miért is eszem őket, leírok még pár indokot.
  • finom és ha otthon nevelgeted a saját csíráidat igazán olcsó is (nem kell hozzájuk sok idő, maximum szeretet)
  • télen is olyan, mintha zöldségeket ennél (legalábbis én így fogom fel), nem kell megvenni a drága agyonvegyszerezett és nem is idény zöldségeket, hanem ezekben a kis növényekben ott van minden vitamin amire a szervezetnek szüksége van
  • mivel ezek valójában mini "zöldségek" lúgosítják a szervezetet
  • ráadásul, ha van rá módom miért ne tennék meg mindent a betegségek megelőzése érdekében és miért ne élnék és táplálkoznék egészségesen?

Áztatás
A kész lucerna csíra

4 megjegyzés:

Nelli írta...

De jóóóó, hogy ilyen részletesen leírtad.Még nem csíráztattam itthon, eddig csak boltban vettem, de gondolkodtam rajta, csak nem nagyon tudtam, hogy álljak neki.De most már tudom, így első lépésben beszerzem a tálat és a magokat hozzá.Köszönöm szépen!:)

Panna írta...

Nelli,

Örülök, hogy segíthettem! Szerintem megéri otthon csíráztatni. Én még boltit nem ettem, az olyan drága. Tényleg annyi kell, hogy beszerzel 1 csíráztató tálat (nem nagy összeg) és magokat. Bőven visszahozzák az árukat és 1 zacskó magból rengeteget tudsz csíráztatni és nagy munka sincs vele. Csak reggel és este átmosod őket!

Névtelen írta...

A lucerna csírával óvatosan, mert tartalmaz egy kanavanin nevű vegyületet, mely autoimmun betegséget okozhat !
Bővebben:
Bővebben a kanavanin veszélyeiről 

Névtelen írta...

Amennyiben kiszeretnétek próbálni a prémium minőséget, most megtehetitek . Adalékanyag mentes lucerna levél kapszula.
LUCERNA LEVÉL KAPSZULA