Keresés ebben a blogban

2012. szept. 18.

Sakk torta

Eltűntem, tudom jó hosszú időre. Ráadásul még csak be sem jelentettem, hogy mire készülök. Egy kis töltekezésre, nyári szünetre volt szükségem. Nem tudtam, mikor jövök vissza hozzátok. Most viszont elérkezett az idő, hogy újult erővel és lelkesedéssel folytassam tovább a megkezdett munkám.

Üdv. mindenki! ;)

Egy tortával indítok. Külsőre most sem lett tökéletes. legalábbis én azért még elégedetlen vagyok magammal, de ez csak annyit jelent, hogy sok tortát kell sütnöm, hogy tökéletesítsem a tudásom. :) Múlt héten ünnepeltük az egyik barátunk szülinapját, Őt leptem meg a tortával. Nagyon szeret sakkozni, ráadásul, még télen kinézte magának az egyik Rama receptes füzetemből ezt a finomságot. Féltem tőle, ezért csak a születésnapjára mertem megígérni, ami még elég távol volt. Aztán közeledett a szeptember és én meg tartani szoktam a szavam, hát előkerestem a receptet, megterveztem minden apró részletet, hogyan lenne a torta elkészítése a legpraktikusabb, majd belevágtam. Íme az eredmény...

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 14 tojás
  • 14 evőkanál kristálycukor
  • 13 evőkanál finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1-1 evőkanál víz és keserű kakaópor
A krémhez:
  • 1 csomag főzni való étcsokoládé ízű pudingpor
  • 4 dl tej
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 10 dkg darált dió
  • 1 evőkanál rum
  • 1 csomag vaníliás cukor
A mázhoz:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg porcukor
  • 6 dkg margarin
  • 6 evőkanál víz
Elkészítés:

  1. A tésztához 7 tojást, 7-7 evőkanál cukrot és lisztet, meg fél csomag sütőport kimérünk. A tojások sárgáját 6 evőkanál cukorral fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végefelé 1 evőkanál cukrot is beledolgozunk. Egyharmadát a cukros tojássárgájához tesszük. A lisztet fél csomag sütőporral összekeverjük, egyharmadát az előzőekhez szitáljuk, óvatosan összeforgatjuk. A többi tojáshabot és lisztet ugyanígy, két részletben adjuk hozzá. Margarinnal kikent, belisztezett tortaformában egyenletesen elosztjuk . Előmelegített sütőben, közepes lánggal kb. 20 percig sütjük.
  2. A maradék hozzávalókból ugyanígy egy kakaós piskótalapot sütünk (a vizet a cukor tojáshoz, a kakaót a liszthez kell keverni).
  3. A krémhez a pudingport a tejjel és a kristálycukorral kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük, és megvárjuk amíg teljesen kihűl. A puha (szobahűmérsékletű) margarint először magában, majd porcukorral habosra keverjük. A pudingot krémesre keverjük, a cukros margarint kanalanként beledolgozzuk. A diót hozzáadjuk, a rumba feloldott vaníliás cukorral ízesítjük.
  4. A kétféle piskótát hosszában olyan széles csíkokra vágjuk, mint amilyen vastag a tészta, így lesz minden oldala egyenlő.
  5. A tortaforma alját és oldalát folpackkal burkoljuk. Az alján, az oldalához egy csík kakaós piskótát simítunk, a krémmel, kés segítségével körbekenjük. A másik piskótából egy csíkot hozzásimítunk, krmééel megkenjük. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg a forma alja meg nem telik. A tetejét krémmel vékonyra megkenjük.
  6. A "második emeleten" a tortaforma falához először egy sima piskótacsíkot simítunk, majd ha megkentük krémmel, egy kakaósat simítunk hozzá. Felváltva ugyanígy töltjük. Ha kész egy kevés krémmel megkenjük a tetejét. Hűtőszekrényben legalább 3 órán át dermesztjük.
  7. A mázhoz valókat kevergetve simára főzzük, fölolvasztjuk. A tortát tálra borítjuk, a formát és a fóliát leszedjük róla, majd a tésztát a csokoládémázzal beonjuk úgy, hogy az oldalára is jusson belőle. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.
  8. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük, ilyenkor érik be fáradozásunk gyümölcse, a szeletek metszete a sakktáblához lesz hasonló.

A mázzal nem voltam teljesen elégedett :(  A mintát a tetején, mintegy vizióként láttam előre. A torta belseje viszont pont olyan, lett amilyet szerettem volna :)


9 megjegyzés:

tejszínhab írta...

Már vártalak! Nagyon fincsi lehet ez a látványos torta! :)

Kati írta...

Már hiányoztál, de tudtam csakis jó helyen lehetsz:) Szerintem szép lett a torta, a sakk is nagyon jól mutat rajta:)

Éva írta...

Isten hozott körünkben! Hiányóltalak ám ! Nagyon finom és guszta tortát készítettél!Milyen jó az a sakk figura a tetején!

Okki írta...

Üdv újra itt! :)
A tortád nagyon jól sikerült, guszta nagyon! :)

Barbi konyhája írta...

Jujj ez nekem is bent van egyik könyvemben hatalmas fotóval, azt nem tudom, hogy a recept egyezik-e, de tőlem is kérte Apa, hogy készítsem el. Neki sem merek állni! :)) Annyira jól néz ki, hogy megyek is a cukrászdába valami sütiéhség csillapítóért! :)
Nagyon figyelmes vagy a barátaiddal, boldog szülinapot utólag is! :)
Örülök, hogy itt vagy, gondoltam, hogy pihengetsz, jól is tetted!!! Remélem kellemesen telt a nyarad! :)

Névtelen írta...

Jó, hogy újra itt vagy!:) Szép lett a süti!

Panna írta...

Tejszínhab,

Kösziiii :):):) Szerettük ;)

Kati,

Azért egy picit lehetett volna szebb is ;) de így is elfogyott és ez a lényeg :) Ja és tényleg jó helyen voltam :)

Éva,

Köszönöm! Aranyos vagy :) A figorát a tetején előző nap láttam meg magam előtt, amikor gondolokodtam rajta, hogy milyen legyen a díszítés :) Egyszerű, de látványos :)

Okki,

Köszönöm! Most már jövök rendszeresen! :)

Barbi,

Én sem mertem nekiállni ,bevallom azért sem vállaltam be rögtön. Na meg még így is jó sokat gondolkodtam előtte hogy én ezt most hogy a csudába fogom megvalósítani. Szerencsére összejött :) Tuti Neked is sikerülne, ráadásul Te még dekorálni is tudsz! ;) Jól telt a nyaram, volt sok élmény, munka :)

Flóra,

Köszönöm! Örülök, hogy tetszik! :)

Névtelen írta...

Panna a Sakktortád nekem is nagyon tetszik, bár én sakkozni nem tudok.

Jöttem Hozzád feliratkozni rendszeres olvasónak, ugyanis az eredeti blogom teljesen megsemmisült, s most uj néven inditottam a blogomat. Ha van kedved, szeretettel várlak.

http://vikkokucko-viki.blogspot.com

Panna írta...

Viki,

Köszönöm, sakkozni én sem tudok :) Sajnálom, hogy megsemmísült a régi blogod, szerettem.. Már fel is íratkoztam az újra :)